PSMusic Chef – konkurs kulinarno-muzyczny – wyniki

Termin nadsyłania prac: 28.05.2021 – 06.06.2021
Ogłoszenie wyników: 16.06.2021
Rozdanie nagród: 25.06.2021

Kategorie:
I – KULINARNY UTWÓR, trzy grupy :
grupa A – uczniowie cyklu sześcioletniego solo lub z akompaniamentem
grupa B – uczniowie cyklu czteroletniego solo lub z akompaniamentem
grupa C – zespoły
II – DANIE MUZYCZNE

Skład jury: Barbara Wałach, Martyna Kalus – Cholewa, Piotr Kucharz, Emilia Bolibrzuch

Werdykt :

KATEGORIA IA :

I miejsce : Liliana Płonka, „Fortepian Pop corn” , klasa III, fortepian

II miejsce : Antonina Kasowska, „Miętowy duet” , klasa III, flet
oraz Zuzanna Bunio, „Chałwa” , klasa VI, skrzypce

Wyróżnienie : Magda Koczwara, „Kiosk z lodami” , klasa IV, akordeon

KATEGORIA IB:

I miejsce : Paulina Krettek, „Karmelowa karuzela”, klasa II, flet
oraz Daniel Stolovnyk, „Papaya”, klasa IV, saksofon

II miejsce : Ksawery Kubik, „Czekoladowe lody” , klasa I, fortepian

Wyróżnienia :

Szymon Degorski, „Taniec wieszczki cukrowej”, klasa I, fortepian
Paulina Sciborski, „Kokosowe ciasteczka”, klasa I, fortepian
Marta Pisarczyk, „Dark chocolate truffle”, klasa II, flet
Zuzanna Żołyńska, „W cukierni”, klasa I, fortepian

KATEGORIA IC:

Wyróżnienie :
Oliwia Gembalczyk i Anna Klima, „Speedy Violet Cake”, klasa Vc6, flet

KATEGORIA II :

I miejsce : Sonia Grela, „Nutki na pięciolinii”, klasa Ic6 oraz Tomasz Wałach, „Muzyczne babeczki”, klasa Ic6

Wyróżnienie : Laura Lazar, „Budyniowe wariacje”, klasa 3c4

———————————————————————————————

Regulamin konkursu PSMusic Chef 2021 (zaktualizowany dnia 28 maja 2021 r.) :

I. ORGANIZATORZY

Organizatorem konkursu jest  Państwowa Szkoła Muzyczna w Raciborzu

II. WAŻNE DATY KONKURSU:

Termin nadsyłania zdjęć i filmików: 06.06.2021

Ogłoszenie wyników:  16.06.2021

Rozdanie nagród: 25.06.2021 – w dzień zakończenia Roku Szkolnego.

III. CELE KONKURSU:

– poznanie ciekawych utworów muzycznych

– rozwijanie uzdolnień twórczych i doskonalenie umiejętności muzycznych

– aktywizacja uczniów PSM  i ich rodzin

– pobudzanie kreatywności dzieci

– budowa więzi rodzinnych

IV. ADRESACI KONKURSU:

Konkurs adresowany jest do uczniów PSM w Raciborzu wraz z rodzinami.

V. WARUNKI UCZESTNICTWA:

Konkurs zostanie przeprowadzony w dwóch kategoriach.

Każdy uczeń może wziąć udział w dwóch kategoriach, ale tylko jeden raz.

kategoria I –  KULINARNY UTWÓR

  1. przygotować jeden utwór, który będzie zawierał w tytule np. nazwę potrawy, produktu spożywczego itp. dowolnego kompozytora
  2. utwór należy zagrać z pamięci bez korzystania z playbacku lub półplaybacku w dowolnym składzie (solo, duet, zespół) !!! UWAGA !!! W związku z przedłużonym okresem zajęć zdalnych w naszej szkole, dopuszczalna jest gra z nut (dot. instrumentalistów)
  3. czas trwania utworu: do 5 minut
  4. nagranie musi stanowić jeden niepodzielny plik, na którym widoczna jest cała sylwetka wykonawcy / wykonawców
  5. na początku nagrania powinien znaleźć się: imię i nazwisko uczestnika/uczestników, klasa, nazwisko kompozytora, tytuł utworu (dopuszczalna jest zapowiedź ustna na początku nagrania)

kategoria II – DANIE MUZYCZNE

– “skomponować” własnego pomysłu “muzyczne” danie. Powinno ono być przygotowane i przyozdobione wg muzycznej fantazji kucharza – cukiernika kojarzące się lub nawiązujące do notacji muzycznej, instrumentów, itd, itp… – danie powinno być zdatne do spożycia 🙂 ; młodsze dzieci: pomoc osoby dorosłej wskazana 🙂

– przysłać filmik – krok po kroku – z wykonania swojego dzieła i jego degustacji

– przysłać zdjęcie muzycznego dania razem z jego  autorem  i  kucharzem (najlepiej w jednej osobie)

– przysłać przepis na swoje wspaniałe muzyczne danie (planujemy stworzyć PRZEPIŚNIK PSMusic Chef)

–  prace muszą być  podpisane: nr wybranej kategorii, grupy – imię i nazwisko ucznia oraz klasa do jakiej uczęszcza uczeń w PSM

– czas trwania: do  5 minut

VI. OCENA PRAC:

1. Oceny utworów i potraw dokona Komisja Konkursowa powołana przez Organizatora.

2. Kryteria oceny:

kategoria I:

– Jury ocenia wykonawców w trzech grupach:

grupa A: uczniowie cyklu sześcioletniego – solo lub solo z akompaniamentem

grupa B: uczniowie cyklu czteroletniego – solo lub solo z akompaniamentem

grupa C: zespoły: duety, tria, itd. (dopuszczalny akompaniament)

– członek Jury nie ocenia swojego ucznia

– Jury ocenia:

-poprawność wykonania

-interpretacja utworu

-ogólny wyraz artystyczno- sceniczny

kategoria II:

Jury ocenia:

– pomysłowość muzyczno-kulinarna w  tworzeniu i ozdobieniu dania, wypieku, przekąski…

– estetyka wykonania

– wkład ucznia w pracę… (Jury weźmie pod uwagę możliwości dziecka)

– dbałość o detale, poczucie humoru, nieszablonowe podejście do tematu. Smaku niestety ocenić nie możemy 🙂

– wrażenie ogólne.

3. Decyzje komisji konkursowej są ostateczne i nie przysługuje od nich odwołanie.

VII. NAGRODY:

Komisja konkursowa przyzna nagrody w każdej z kategorii i grupy z osobna.

VIII. POSTANOWIENIA KOŃCOWE:

1. Uczestnik konkursu oświadcza, że wyraża zgodę na wykorzystanie swoich danych osobowych przez organizatora i umieszczenia w materiałach publikowanych przez organizatora nagrań, zdjęć i przepisów prac konkursowych.

2. Filmiki, zdjęcia i przepisy mogą zostać zamieszczone na stronie www naszej szkoły oraz szkolnym Fb po ogłoszeniu wyników (o wyborze decyduje Jury)

3. Przystąpienie do konkursu oznacza przyjęcie przez uczestnika warunków zawartych w niniejszym regulaminie

4. Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do zamieszczania informacji o potrawach konkursowych w materiałach szkolnych

5. Regulamin konkursu udostępniony jest do wglądu w siedzibie organizatora, a także na stronie internetowej www.psmraciborz.pl

6. Wszystkie kwestie, których nie obejmuje niniejszy regulamin ustala organizator.

IX. KONTAKT

Dodatkowe informacje udzielane są w sekretariacie: 324152409

Osoba odpowiedzialna za konkurs: 693114739 (Wałach Barbara)

Wszystkie materiały konkursowe przesyłamy na adres mailowy: konkursy@psmraciborz.pl

Zapraszamy do udziału i życzymy wielu wspaniałych pomysłów !!!

© 2015 PSM Racibórz, realizacja: JAPR